Zdrowa i smaczna alternatywa dla sklepowych słodyczy

Suszone warzywa i owoce to świetny dodatek do potraw oraz zdrowa i smaczna przekąska. Obecnie można tego typu produkty kupić niemalże każdym sklepie spożywczym, ale równie dobrze można samodzielnie przygotować swoje własne suszonki. Pomocne jest nie tylko słońce, ale także specjalne suszarki do żywności.

Skąd brać witaminy i minerały podczas zimowych miesięcy?

Zima i wczesna jesień mają to do siebie, że są okresem stagnacji, gdyż organizmowi brakuje promieniowania słonecznego oraz bogatych w witaminy i minerały świeżych roślin. Jako, że większość z nas jest wówczas niedożywiona, spada odporność i pojawia się uczucie ciągłego zmęczenia. W zredukowania nieprzyjemnych objawów, warto w tym czasie wprowadzić do diety suszone warzywa i owoce.
Suszone warzywa i owoce są świetną przekąską dostarczającą wielu cennych składników odżywczych. Z owoców można robić wypieki i desery, a na bazie suszonych warzyw przygotowywać zupy, sosy i wiele innych potraw. Gdy warzywa pojawią się już w sprzedaży czy w przydomowym ogródku, można część z nich na bieżąco suszyć w celu nagromadzenia zapasów na kolejną zimę.

Utrwalanie żywności

Jako, że warzywa i owoce nie są zbyt trwałe, a nieprawidłowe przechowywanie ich przyśpiesza psucie się, konieczne staje się utrwalanie żywości. Obecnie mamy sporo możliwości, jeśli chodzi o przedłużenie żywotności warzyw i owoców. Najpopularniejszą metodą jest suszenie polegające na obniżeniu zawartości wody, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko rozwoju drobnoustrojów.
Coraz większym zainteresowaniem cieszy się także liofilizacja, która jest metodą suszenia polegającą na pozbywaniu się wody z zamrożonego surowca. Dzięki temu możliwe jest zachowanie smaku i zapachu owoców i warzyw, jak również pierwotnej struktury świeżego produktu.

Wartości odżywcze w suszonych warzywach i owocach

Suszone warzywa i owoce zawierają sporo składników mineralnych, błonnika pokarmowego, cukrów oraz przeciwutleniaczy. Ze względu na sporą zawartość cukrów prostych suszone owoce są bardzo kaloryczne, dlatego też należy spożywać je z umiarem. Mogą być śmiało dodatkiem do potrawy i wypieków oaz przekąską pod warunkiem, że nie przekroczymy więcej niż jednej porcji dziennie.
Trzeba też pamiętać o ważnej kwestii podczas kupowania, a mianowicie o czytaniu składu na etykietach. Okazuje się bowiem, że wiele suszonych owoców poddawanych jest niekorzystnym procesom typu utrwalanie dwutlenkiem siarki czy też przyśpieszenie suszenia i lepsze utrwalenie za pomocą syropu cukrowego. Najlepsze są susze niekonserwowane chemicznie.
Artykuł powstał we współpracy z firmą Ogrodnik S.A.

Posty powiązane