W spiżarniach naszych mam i babć z pewnością byśmy je znaleźli. Teraz częściej wybieramy się po nie do sklepu, ale musimy wiedzieć, że podgrzybki marynowane w occie wykonane własnoręcznie smakują po prostu lepiej. Warto więc zadać sobie trudu i je przygotować.
Co potrzebujemy?
Do przygotowania naszych podgrzybków marynowanych w occie potrzebujemy oczywiście pięknych, zdrowych grzybów. I znowu – możemy wybrać je na bazarze, lub wybrać się po nie do lasu. Druga opcja jest zdecydowanie przyjemniejsza i jeśli nie jesteśmy znawcami dobrodziejstw lasu koniecznie zabierzmy ze sobą nie tylko atlas grzybów, ale też wytrawnego grzybiarza.
Oprócz podgrzybków będziemy potrzebowali octu, cebuli oraz przypraw. Klasyka nakazuje, by w każdym słoiczku znalazła się gorczyca, ziele angielskie, czarny pieprz, liście laurowe oraz cebula. To oczywiście najbardziej podstawowy skład, który możemy zmodyfikować i uzyskać autorskie podgrzybki marynowane w occie, które z pewnością podbiją nasze kubki smakowe.
Dzieło warte milionów
Czy znacie kogoś, kto oparłby się spróbowania tych smakowitych podgrzybków z octu? Z pewnością znajdą się sceptycy, którzy jednym tchem powiedzą, że ocet jest niezdrowy, a grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych, ale czy ten wyjątkowy smak naprawdę musi kusić nas także ogromem witamin?
Jeśli nadal uważacie, że nie ma różnicy pomiędzy tymi zrobionymi własnoręcznie, a tymi kupionymi zastanówcie się dlaczego tak chętnie zaglądaliście do babcinych piwniczek? No właśnie, bo tam było prawdziwe królestwo smaków, z których złożone było nasze dzieciństwo.
Tradycyjnie czy nowocześnie?
Postanowiliście, że podgrzybki marynowane w occie będą także waszym dziełem? Fantastycznie! Po udanym grzybobraniu wybieramy te najładniejsze. Idealnie, jeśli nasi bohaterzy będą wyróżniali się zgrabnym i niedużym kapeluszem, aczkolwiek bez przeszkód możemy zamarynować i większe okazy.
Grzybki oczyszczamy i błyskawicznie płuczemy. Pamiętajmy, że środowisko wody im nie służy, więc porzućmy wszelkiego rodzaju pomysły zakładające mycie grzybów w misce czy długie ich moczenie. Takie działania wyłącznie zepsują nam nasz materiał.
Kolejno przygotowujemy zalewę. Potrzebujemy ocet, wodę, cukier oraz sól. Wszystko odmierzamy w odpowiednich proporcjach i zagotowujemy. Do klasyki możemy dodać papryczkę chilli lub utłuczone goździki czy korę cynamonu. Uzyskamy niepowtarzalny, nowoczesny smak zbudowany na kanwie tego co najlepsze.
Podgrzybki marynowane w occie kupisz na sklep.vitapol.net