Specjały polskiej kuchni znowu modne!

Każdy z pewnością pamięta ten wspaniały, słodki smak śliwek w occie winnym pochodzący z domowej spiżarni mamy lub babci. Jak się okazuje specjały polskiej kuchni znowu wracają do łask, ponieważ polscy szefowie kuchni podkreślają, że nasze rodzime produkty i potrawy są nie tylko bardzo smaczne, ale również bardzo zdrowe.

Śliwki są źródłem wielu witamin i minerałów

Jak się okazuje śliwki, a w szczególności węgierki, które idealnie nadają się do przyrządzenia w occie winnym są bogate w witaminy z grupy A, B, C oraz E, a także minerały takie jak fosfor, wapń, magnez czy potas. Oznacza to, że mają one zbawienny wpływ na nasz organizm i powinno się je jak najczęściej spożywać.
Dodatkowo naukowcy udowodnili, że w znacznym stopniu poprawiają one apetyt, regulują procesy trawienne oraz zapobiegają nieprzyjemnym zaparciom. Nie powinien naszej uwadze umknąć również fakt, że mają one pozytywny wpływ na obniżenie złego cholesterolu we krwi. Lekarze zalecają ich przyjmowanie w momencie, kiedy cierpimy na dolegliwości gastryczne.

Czy marynowanie nie zabija wszystkich tych witamin?

Marynowanie, czyli konserwowanie produktów za pomocą octu ma w Polsce bardzo długą tradycję. jest to jeden z najstarszych, a zarazem najskuteczniejszych sposobów na długie i bezpieczne dla zdrowia przechowywanie produktów.
Ocet, który znajduje się w zalewie, nie zabija witamin zawartych w tych smacznych owocach. Jednak na produkty w occie powinny uważać osoby chore na anemię, kobiety w ciąży oraz cierpiące na niedokrwistość. Duży wpływ na zawartość witamin w produktach marynowanych ma obróbka termiczna – im wyższa temperatura, tym bardziej niszczone są witaminy.

Jak przyrządzić śliwki w occie winnym?

Aby przyrządzić te domowe przysmaki warto przede wszystkim zaopatrzyć się w śliwki, najlepiej węgierki. Ponadto potrzebne będzie również czerwone wino – półwytrawne lub wytrawne w zależności od indywidualnych preferencji, a także cukier, ocet winny, płatki migdałów, goździki oraz startą skórkę pomarańczy.
Na początek należy umyć owoce i umieścić je w słoiczkach. Następnie trzeba przygotować zalewę złożoną z cukru, wina oraz octu. Płyn trzeba podgrzać, jednak nie doprowadzać do wrzenia i umieścić go w słoikach. Tak przygotowaną zaprawę należy pozostawić na 24 godziny. Następnie trzeba ponownie przelać zalewę do garnuszka, podgrzać ją po czym wlać do słoików. Ten cykl trzeba powtórzyć 4 razy za ostatnim dodając wszystkie przyprawy. Zakręcić słoiczki i tak przygotowane śliwki w occie winnym przechowywać w zacienionej spiżarni.
Śliwki w occie winnym kupisz na sklep.vitapol.net

Posty powiązane