Śliwki w occie winnym- tradycyjne polskie danie

Kuchnia polska jest jedyna w swoim rodzaju i o jej zaletach można by pisać godzinami. Jednak najważniejsze jest to, iż jest ona smaczna, tania i posługuje się produktami o najwyższej jakości. Jednym z jej wyjątkowych specjałów są śliwki w occie winnym, które zawierają mnóstwo witamin i odżywczych składników.

Jakie witaminy zawierają śliwki w occie winnym?

Te marynowane owoce są źródłem witamin A, C i E oraz minerałów takich jak żelazo, magnez, wapń i fosfor. Są również bogate w antyoksydanty. Jedząc je, można również uzupełnić niedobory witaminy B. Jak wiadomo, odpowiada ona przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, toteż nie zaszkodzi posiłkować się śliwkami, by ukoić skołatane nerwy. Ponadto regularne spożywanie śliwek w occie winnym wspomaga apetyt, obniża poziom złego cholesterolu we krwi i przyśpiesza metabolizm i łagodzi zaparcia.

Dlaczego śliwki w occie winnym cieszą się taką popularnością?

Po pierwsze dlatego, że są smaczne, zdrowe i łatwo je przygotować. Po drugie nie są drogie i nie ma większego kłopotu z zakupem produktów potrzebnych do ich przyrządzenia. Po trzecie są w pełni ekologiczne i nie zawierają konserwantów. Po czwarte łatwo je przechowywać, gdyż wystarczą do tego jedynie słoiki.

Po piąte są doskonałym dodatkiem do dań mięsnych lub po prostu jako deser. Śliwki w occie przydają się także w miesiącach zimowych, gdyż jest to okres posuchy. Nie można się wtedy zajadać świeżymi owocami, bo nie pozwalają na to warunki atmosferyczne. Marynowane owoce to jedyna dostępna opcja.

Czy śliwki w occie winnym należą już do polskiej tradycji?

Nie jest żadnym odkryciem, że ich receptura przechodzi z matki na córkę, a potem na wnuczkę. W związku z tym czasem zdarza się, iż za ich przygotowanie biorą się trzy pokolenia kobiet. Najodpowiedniejszą okazją do ich podania jest Wigilia bądź Wielkanoc, bo wtedy będą się one świetnie prezentowały na tle innych świątecznych potraw.

Poza tym można je trzymać w spiżarni lub piwnicy, bez obaw, że ulegną zepsuciu. W związku z tym istnieje możliwość, iż można się nimi delektować zawsze, kiedy przyjdzie nam na nie ochota. Tak więc można z czystym sumieniem uznać, iż śliwki w occie z pewnością należą do kanonu tradycyjnych polskich potraw.

Śliwki w occie winnym kupisz w sklepie Vitapol

Posty powiązane

JOIN THE DISCUSSION