Rumianek w kosmetyce

Rumianek – niepozorny, biało-żółty kwiatek już od dawna jest gwiazdą wśród kosmetycznych ziół. Czym zawdzięcza swoje właściwości? Na jakie problemy skórne pomaga najlepiej? Dowiedz się więcej o rumianku pospolitym, jednym z najpopularniejszych składników w kosmetykach i nie tylko.

Pochodzenie

Rumianek pospolity – niegdyś zwanego Chamomilla recutita, obecnie natomiast Matricaria recutita – to jeden z najpowszechniejszych składników kosmetyków. Jego obecność z pewnością wynika z faktu, iż kwiaty te występują niemal na całym świecie. Początki stosowania rumianku jako remedium na problemy skórne i nie tylko znajdziemy już w starożytności. Rumianek rośnie praktycznie na każdym podłożu – jego wymagania glebowe są bardzo niskie. Do celów leczniczych hoduje się jego wersję poliploidalną, która daje nawet o 50% wyższy plon. W przypadku kosmetyków najczęściej stosuje się wyciąg z koszyczka rumianku, w przypadku naparów i herbat, używa się całych, wysuszonych kwiatów.

Skład
Wyciągi z rumianku mają bogaty skład, w którym znajdziemy między innymi:
* flawonoidy, które działają przeciwbakteryjnie i antynowotworowo,
* witaminy z grupy B, które wpływają na funkcjonowanie większości aspektów naszych organizmów,
* witaminę C, korzystnie działającą na układ krwionośny,
* alfa-bisabolol działający łagodząco i przeciwzapalnie. Można go spotkać np. w kosmetykach, takich jak np. krem antybakteryjny Ajona Stomatikum,
* chamazulen odpowiada za antyalergiczność rumianku
* cholinę (czasami nazywaną witamina B4), która pozytywnie wpływa na układ nerwowy,
* kumaryny działające rozkurczowo.

Działanie wewnętrzne

Stosowanie naparów i herbat z rumianku bardzo korzystnie działa na nasz układ trawienny. Rumianek ma właściwości rozkurczające i wiatropędne, co daje ulgę w przypadku zaparć. Pomaga również na biegunki, wzdęcia oraz inne bóle brzucha różnego pochodzenia. Uważa się również, iż jest to zioło przydatne podczas leczenia takich schorzeń jak dna moczanowa czy rwa kulszowa. Olejek eteryczny z rumianku zadany przed snem poprawia jego jakość, działa również przeciwlękowo, wspomaga leczenie uzależnień takich jak alkoholizm.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z https://www.profimed.com/ajona-stomatikum-krem-antybakteryjny-25-ml-p4808

Działanie w kosmetyce

Antybakteryjne i hipoalergiczne działanie rumianku świetnie sprawdza się w kremach, ale również w pastach do zębów (takich producentów jak GUM). Uniwersalność tego zioła sprawia, iż nadaje się on także jako składnik płynów do płukania ust. pomaga wówczas na lekkie stany zapalne błon śluzowych, co zapobiega późniejszemu rozwojowi niektórych chorób jamy ustnej. Rumianek przyspiesza również gojenie ran, co przydaje się np. po ekstrakcji zębów.

Posty powiązane

JOIN THE DISCUSSION