Restauracja w Sandomierzu zaprasza na kuchnię polską

Tradycyjna kuchnia polska jest odkrywana przez kolejnych smakoszy, którzy organizują nawet kulinarne wycieczki w wybrane regiony kraju, aby posmakować lokalnych przysmaków. Jednym z magnesów dla miłośników kulinariów jest niewątpliwie jedzenie w Sandomierzu, choć samo miasto od kilku lat cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze względu na serial telewizyjny. Co rekomendują swoim gościom miejscowe restauracje Sandomeirz jest pełen kulinarnych niespodzianek.

Czym jest tradycyjna kuchnia polska?

Wśród wielu dań, jakie oferuje kuchnia polska, restauracja w Sandomierzu wybrała te, które zaskakują bogactwem smaków i które są oparte na miejscowych składnikach. Gęś faszerowana kaszą i jabłkami, rolada z kaczki, ale również ziemniaki duszone w kociołku z dodatkiem mięsa czy pierogi z farszem z kaszy gryczanej i twarogu to tylko niektóre dania, jakimi swoich gości zaskakują miejscowe restauracje Sandomeirz słynie również z wybornych dań z ryb oraz drobiu. Ze względu na położenie na Wyżynie Sandomierskiej w miejscowej kuchni pojawiają się kasze, które najczęściej wykorzystuje się do przygotowania farszu do pierogów lub faszerowanych warzyw, czasem podaje się je z dodatkiem owoców suszonych jako słodki, zapiekany deser. Przysmakami regionalnymi, po które należy sięgnąć, są gołąbki z farszem z kaszy gryczanej, żurek z kapustą, zapiekanka ziemniaczana z baraniną czy sandomierski miód. Oczywiście w karcie każdej restauracji pojawią się dodatkowe potrawy, które łączą w sobie polskie tradycje kulinarne z miejscowymi dodatkami.

Restauracja w Sandomierzu zaprasza na drób

Tradycyjna kuchnia polska chętnie sięgała po wieprzowinę, w kuchni sarmackiej pojawiała się wołowina oraz dziczyzna. Tym, co wyróżnia jedzenie w Sandomierzu od innych regionów, jest tradycja serwowania drobiu w różnych odsłonach oraz bogactwo lokalnych alkoholi. Pieczona gęś, także z dodatkiem wieprzowiny, kaczka czy kurczak mogą być podane w wielu smakowitych odsłonach. Równie wyborne są miejscowe alkohole, wśród których pojawia się sandomierski cydr czy wina, wódki i miody. Część restauracji tworzy specjalne menu z myślą o wycieczkach, przyjeżdżających do Sandomierza. Do wyboru są w nich zestawy obiadowe, złożone z dwóch dań, jak i zestawy specjalne, skomponowane z myślą o osobach unikających mięsa. W tym przypadku oferowane są np. sałaty oraz naleśniki, placki ziemniaczane czy wreszcie pierogi z wegetariańskim farszem.
W niektórych restauracjach w Sandomierzu obok tradycyjnych dań kuchni polskiej oferowane są także dania typu fast food, które mogą być również komponowane jako zestawy obiadowe.

Posty powiązane