Chcesz wreszcie nauczyć się gotować ale brakuje Ci odpowiedniego sprzętu? Kompletowanie kuchennego wyposażenia warto zacząć od podstaw – solidnych naczyń, precyzyjnych noży, desek do krojenia… Dzisiaj przyjrzymy się bliżej patelniom – elementowi, bez którego wyczarowanie nawet najprostszej potrawy byłoby niemożliwe. Jaki model zadowoli początkującego kucharza? Sprawdź!
Stal? Niekoniecznie!
Patelnie ze stali nierdzewnej 18/10 są niewątpliwie produktami, które mogą wiernie służyć w kuchni przez długie lata. Niestety, dla osób, które dopiero stawiają w kuchni pierwsze kroki, użytkowanie stalowej patelni może przysparzać wielu trudności. Zdecydowanie lepszą alternatywą dla ciężkich, wymagających wprawnej ręki patelni ze stali będą aluminiowe modele z powłoką non-stick. Tego typu patelnie szybko się nagrzewają, długo utrzymują ciepło (co pozwala zredukować straty energii) oraz umożliwiają przyrządzenie niskokalorycznych dań z użyciem minimalnej ilości tłuszczu). Unikaj powłok teflonowych, które w procesie nagrzewania emitują szkodliwe dla ludzkiego organizmu związki. Obecnie większą popularnością cieszą się naczynia z powłokami ceramicznymi, które skutecznie zapobiegają przypaleniom, a jednocześnie nie uwalniają toksycznych substancji.
Odpowiednie akcesoria
Aby patelnia jak najdłużej zachowała swoje właściwości, warto wyposażyć swoją kuchenną kolekcję o odpowiednie akcesoria. Powłoka nie będzie niszczeć, jeśli do mieszania czy nakładania potraw z patelni będziesz używać szpatułek i łyżek wykonanych z silikonu lub drewna. Na stronie gerlach.pl znajdziesz wysokiej jakości produkty, z których skomponujesz praktyczny zestaw do gotowania.