Czy suszone warzywa są w stanie dorównać produktom świeżym?

Świadomość dietetyczna wśród polskiego społeczeństwa stale rośnie, a wiedza o składzie i właściwościach produktów staje się powszechna. Istnieją jednak pewne obszary, które wciąż budzą wątpliwości i rodzą pytania. Jednym z nich jest suszenie warzyw i jego wpływ na ich właściwości. Jakie są wady i zalety tego rozwiązania?

Do czego można ich użyć?

Stosowanie suszów warzywnych jest przede wszystkim niezwykle wygodne i z pewnością niesie pewne korzyści. Proces suszenia utrwala je, umożliwiając dłuższe przechowywanie. Szczególnie przydatne są jesienią i zimą, kiedy to brakuje produktów świeżych. Kolejną zaletą jest też możliwość ich rozdrabniania. Można je w takiej formie dodawać do zupy, albo przygotowywać na ich bazie przyprawy. dobrym pomysłem jest zabranie ich na wyjazd, gdyż są lekkie i zajmują mniej miejsca. W warunkach polowych posłużyć mogą do tworzenia własnych zdrowych dań instant. Suszone warzywa są też zazwyczaj znacznie bardziej aromatyczne i intensywniejsze w smaku od tych świeżych. Mogą być także zdrową alternatywą dla niezdrowych przekąsek, takich jak chipsy.

Wartości odżywcze – czy zostają zachowane?

Najczęstszym pytaniem zadawanym odnośnie suszonych warzyw są ich wartości odżywcze. Podczas procesu suszenia pozbywamy się z nich wody, która może stanowić nawet 98% ich składu. Proces ten wpływa w pewnym na ich właściwości odżywcze. Wskutek jego przeprowadzenia nie ulega zmianie zawartość cennego błonnika, minerałów i węglowodanów. suszenie nie wpływa też na zawartość witaminy A i beta karotenu. Zawartość niektórych innych witamin – takich jak chociażby witamina C czy witaminy z grupy B – staje się mniejsza, ale suszone warzywa zawierają ich więcej niż warzywa mrożone czy gotowane. dodatkowo zawierają one większą koncentrację cennych składników odżywczych, co związane jest z ich kurczeniem się.
Tak przetworzone warzywa stają się co prawda uboższe w niektóre składniki, jednak nie są to spadki drastyczne. Duża zawartość błonnika czyni je za to idealną przekąską dla osób odchudzających się, a także dla mających problemy z poziomem cukru i cholesterolu. Ich stosowanie jest więc praktyczne, a w wielu przypadkach jest wręcz wskazane. W okresie zimowym będą niezastąpionym źródłem naturalnych witamin i sprawią, że na naszych stołach zagości smak lata.

Posty powiązane