Coraz głośniej w ostatnim czasie zrobiło się wokół amigdaliny, a szczególnie w obrębie pacjentów onkologicznych, którzy stosują kurację tym suplementem, jako alternatywną metodę w walce z nowotworem.
Amigdalina to związek organiczny, który współcześnie zyskuje na popularności w kuracji stanów nowotworowych i znajduje coraz szerszą rzeszę zwolenników, którzy traktują amigdalinę, jako cudowne i skuteczne lekarstwo w walce z rakiem. Rynek oferuje coraz większą ilość preparatów różnych firm https://slim-vit.pl/ ogólnie dostępnych. Przed zakupem co poniektórych warto jednak zasięgnąć opinii innych osób chorych na raka suplementujących amigdalinę, tak aby wybrać tą właściwą: https://slim-vit.pl/b17-amigdalina-apricarc-180-kapsulek. Pamiętajmy, że bardzo ważna jest odpowiednia suplementacja i dawkowanie zgodne z informacjami zawartymi na ulotce dołączonej do opakowania.
KILKA SŁÓW O
Jak wspomnieliśmy wyżej amigdalina to związek organiczny, który zaliczany jest do glikozydów powszechnie występujących w przyrodzie, z pierwszy raz został pozyskany już w 1830 roku z gorzkich migdałów przez francuskich chemików. Amigdalina powszechnie jest obecna w pestkach i nasionach owoców (jabłek, moreli, wiśni, nektaryn, brzoskwiń, śliwek i gruszek), oraz w orzechach – migdały, niektórych warzywach strączkowych i nasionach pigwy pospolitej i czeremchy.
DZIAŁANIE AMIGDALINY
Zauważono, że amigdalina po spożyciu jest poddana procesowi rozkładu w naszym organizmie do glukozy oraz aldehydu benzoesowego i cyjanowodoru. Jony cyjankowe następnie łącza się z żelazem oksydazy cytochromowej i blokują pobieranie tlenu przez aktywne komórki nowotworowe, a tym samym uniemożliwiają ich dalszy rozwój. Pamiętajmy jednak, aby przed jej zastosowaniem koniecznie skonsultować jej suplementację z lekarzem prowadzącym.
WITAMINA B17
W walce z choroba nowotworową zaleca się poza suplementacją amigdaliny spożywanie owoców, które naturalnie tą substancję posiadają. Bardzo dobrą praktyką jest spożywanie naturalnych pestek moreli. Należy jednak pamiętać, iż w przypadku intensywnego leczenia onkologicznego, w momencie gdy nasz organizm jest mocno obciążony, a uszkodzona śluzówka żołądka jelit prowadzi do problemów z trawieniem pokarmów, nadmierne spożycie pestek moreli może wywołać niestrawność, często objawiającą się silnymi skurczami brzucha, wymiotami czy też biegunką.
Dodatkowo po spożyciu moreli możemy zaobserwować gorycz w ustach i specyficzne „gorzkie odbijanie”, które jest efektem obciążonego przewodu pokarmowego. Pamiętajmy, że pojawienie się wymiotów lub biegunek może doprowadzić do częściowej utraty elektrolitów z organizmu. W związku z powyższym przed przystąpieniem do kuracji powinniśmy ją skonsultować z naszym lekarzem prowadzącym, tak, aby z naszych działań nie było więcej szkód jak pożytku.